Høretab i tandplejen.

Høretab i tandplejen. Interview med en audiolog.

KaVo har talt med Terese Kullberg, som er audiolog. I sit arbejde har hun mødt en række tandlæger og tandplejere, som har oplevet høreproblemer som følge af deres arbejde. Terese fortæller om problemet med høretab og de løsninger, der findes til at bekæmpe det. 

"Der er to måder at forebygge høretab på arbejdspladsen: ved at reducere lydstyrken fra kilden eller ved at bruge høreværn." 

Høj lydstyrke er skadeligt.

I vores miljø, på kontoret, hjemme i køkkenet eller i skoven, er der forskellige typer af lyde. Lyde er generelt ikke særlig farlige. Men når lydstyrken bliver for høj, så er det, at den bliver skadelig. Eksponeringstiden, dvs. hvor længe man udsættes for lyden, spiller også en rolle. Det behøver dog ikke altid at være en lang eksponeringstid, for at du får problemer med hørelsen. Derfor bør du have stor respekt for den lydstyrke, du har været udsat for.

Høretab bliver synligt senere i livet, og du kan ikke rette op på det.

Det er almindeligt, at høreproblemer viser sig senere i livet. Faktisk er det nok at arbejde i et støjende miljø i kort tid i en yngre alder for at forårsage høretab senere i livet. Når du først har et såkaldt sensorineuralt høretab, kan det ikke genoprettes – det forbliver for evigt. Det er celler i det indre øre, der er svundet ind og ikke kan erstattes. Du kan bruge et høreapparat til at høre bedre, men du vil aldrig få den hørelse tilbage, du havde før.

  • Personligt synes jeg, at lydstyrken fra ultralydsapparatet er forfærdelig, når jeg er patient på en tandklinik. Jeg bruger høreværn, når jeg går til tandlægen, for at mindske ubehaget fra lyden," siger Terese.

Hvornår er det tid til at søge læge?

Mange mennesker er ikke klar over, at de er begyndt at opleve høretab. Det er ikke ualmindeligt, at familiemedlemmer og kolleger opdager det, før man selv gør. Du begynder at skrue mere op for tv'et end normalt og spørger "hvad sagde du?" alt for mange gange.

Det er på tide at søge lægehjælp, når du skal anstrenge dig under samtaler, og når du ikke kan høre godt nok på personalemøder. 

Kombinationen af støjskade og tinnitus er et meget almindeligt problem.

Hvis du er hørehæmmet, er det ikke ualmindeligt, at du også har tinnitus. Kombinationen af støjskade og tinnitus er et meget almindeligt problem. Tinnitus kan udtrykke sig på forskellige måder. Du kan også opleve hyperakusis, hvor dine ører bliver overfølsomme over for lyd. Lyde, som du normalt ikke tænker over, bliver overdrevent irriterende at høre.

Sådan forebygger du høreskader.

Tandlæger arbejder i et miljø, hvor der er risiko for permanente støjskader. Men der er to måder at forebygge disse skader på. Ved at reducere støjen fra lydkilden eller ved at bruge høreværn, ifølge Terese Kullberg.

 

Nogle høreværn dæmper for meget, så man ikke kan høre patienten.

Terese har mødt nogle patienter, der arbejder i tandplejen. De prøver at bruge almindelige ørepropper. Men fordi høreværnene dæmper lyden meget, kan det føre til, at personalet ikke kan høre, hvad patienten siger. Det kan føre til, at man undgår at bruge dem. 
 

Nogle høreværn dæmper for meget, så man ikke kan høre patienten.

Terese har mødt nogle patienter, der arbejder i tandplejen. De prøver at bruge almindelige ørepropper. Men fordi høreværnene dæmper lyden meget, kan det føre til, at personalet ikke kan høre, hvad patienten siger. Det kan føre til, at man undgår at bruge dem. 
 

Formstøbte ørepropper er effektive, men de er dyre og har en begrænset levetid.

De mest effektive høreværn er de skræddersyede og formstøbte. De er individuelt designet, men kan være dyre at fremstille for en klinik. Kun én person på klinikken kan bruge sine egne formstøbte ørepropper. For at beskytte alle de ansatte på klinikken skal arbejdsgiveren have lavet høreværn til hver enkelt af dem. Levetiden for disse høreværn er ca. 5 år, og inden for den tid skal der støbes og fremstilles nye til hver person. Det skyldes, at øregangene ændrer form, efterhånden som øret vokser.

Få udstyr, der gør det muligt at kommunikere på din klinik.

I tandplejen er det vigtigt, at personale og patienter kan kommunikere sikkert og høre hinanden. Alternativet til høreværn er at reducere lydstyrken fra selve værktøjerne i din tandklinik.

Tandlægeinstrumenter med lavere støjniveau.

KaVo har udviklet tandlægeinstrumenter, der udsender lyde svarende til en normal samtale. Det er langt under de svenske arbejdsmiljømyndigheders grænseværdier. Det betyder bedre ergonomi og et bedre miljø på arbejdspladsen. KaVos tandlægeinstrumenter er blevet kåret som testvinder inden for både ergonomi og kvalitet i en nylig uafhængig sammenligning foretaget af Region Jönköping for Folktandvården.

 

Læs mere om KaVos instrumenter